BTW Tip: Auto onderhoud

Uit: Finance voor ZZP-ers

Al honderden ondernemers hebben honderden euro’s bespaard door één simpele tip: ‘Bewaar je brandstof- en onderhoudsbonnen en vraag een deel van de btw terug’. En bíjna altijd vragen ondernemers mij: “Waarom heeft mijn boekhouder me dit niet verteld?” Eerlijk gezegd; ik heb geen idee! Zouden sommige boekhouders het niet weten? Ik ben er bang voor. Maar dat is wel zonde; want met een uurtje per jaar kan iedere zzp’er die zijn privé-auto ook zakelijk gebruikt zó een paar honderd euro besparen.

Hoe? Lees snel verder:

Je kunt honderden euro’s besparen door één simpele tip:
Bewaar je brandstof- en onderhoudsbonnen en vraag een deel van de btw terug.
Dit is hem. Dé tip! Hij geldt voor iedereen die met zijn privé auto ook zakelijke ritjes maakt.

Dit is de regel:
Je mag de btw op onderhoud, reparatie en brandstof procentueel (percentage zakelijk gebruik ten opzichte van totaalgebruik) terugvragen. Dat je 19 cent per zakelijk gereden km mag declareren bij je bedrijf, dat weten de meeste ondernemers wel. Daarmee dek je de zakelijke kosten. Maar dat je daarnaast óók een deel van de betaalde btw mag terugvragen; dat is een grote onbekende! Zonde, want het levert met weinig moeite veel op! Let op: Je dient dit per kwartaal te doen en Woon-werkverkeer (van je woonplaats naar een vast werkadres) vallen voor de btw onder privé-gebruik.

Een voorbeeld:
Je rijdt met je auto in het derde kwartaal van 2016 15.000 kilometer. Uit je uren- en km administratie blijkt dat je 9.000 zakelijke kilometers hebt gereden. 9.000 gedeeld door 15.000 is 60%.
Alle bonnen van de garage en de benzinepompen heb je bewaard. Daaruit blijkt dat je in totaal in dat kwartaal € 125 aan btw hebt betaald. 60% van € 125 is € 75. Die € 75 vraag je dat betreffende kwartaal terug bij de belastingdienst. Dat is in een kwartiertje werk snel verdiend!

Zo werkt het:

  • Noteer aan het begin én einde van een kwartaal de kilometerstand van de auto
  • Hou je zakelijke kilometers bij
  • Bewaar alle garage- en brandstofbonnen van dat kwartaal
  • Bereken aan het einde van het kwartaal hoe groot het percentage zakelijke kilometers t.o.v. het totaal aantal met de auto gereden kilometers bedraagt
  • Bereken aan de hand van de bonnen hoeveel btw je betaald hebt over onderhoud en brandstof
  • Vermenigvuldig het betaalde btw bedrag met het berekende percentage
  • Vraag het berekende bedrag terug via de btw-aangifte van dat kwartaal (5B voorbelasting in het aangifteformulier)
  • Aan het einde van het jaar bereken je de totale aftrek over het hele jaar, en vraag je het restant (aftrek over het hele jaar minus de reeds aangegeven kwartaalaftrekken) terug. Anders zou de verhouding scheef kunnen gaan liggen.